Får du en familj att flyga fram utan alltför många kraschar så har du goda förutsättningar att även lyckas med ett företagande. Det är inte så stora skillnader faktiskt och jag ska utveckla hur jag tänker.

Familjen

En familj med barn behöver följande för att fungera. En dos framförhållning, en gemensam Värdegrund, en gemensam Vision om vad livet tillsammans ska innehålla, lite dagligt roddande (mat, städ, tvätt), mycket Närvaro i möten, lite Planering för att komma iväg på utflykter/semestrar, Samarbete med andra föräldrar kring hämtning och lämning vid aktiviteter, Kreativitet att lösa konflikter och andra i stunden uppkomna situationer som är omöjliga att förutspå (typ skurit sig i fingret), Kommunikation med lärare/barnen/mannen, (både nuvarande och tidigare), lite hushållande med ekonomiska resurser så det alltid finns mat på bordet,  och en stor portion Tillit till att barnen växer och har en egen livskraft och  det räcker att jag gör det bästa jag kan. Tålamod utvecklar man i absurdum med barn och det är som det ska vara. Sist men inte minst, inte glömma bort att njuta av varandra och dela Glädje även om det ibland kan kännas motigt.

Företaget

Översatt till företagsvärlden ser det ut ungefär så här. Du behöver ha en Vision som tar dig och dina anställa framåt och mot samma mål. En Värdegrund som gör det tydligt för dig hur du vill samvariera med andra och gör det enklare för dig och omvärlden att komma ihåg vad som är viktigt för dig/er. Stor Närvaro i möten med andra, men också med dig själv för att inte tappa bort dig själv. Samarbeta med andra företagare och hitta win-win lösningar. Planering för att veta att allt du vill göra ryms inom en vecka, månad, år. Hur mycket planering som behövs är individuellt från person till person. Kommunikation med samarbetspartners, anställda, leverantörer och kunder. Mycket Kreativitet för att lösa oförutsedda händelser men också se nya möjligheter, både tjänster/produkter men även samarbeten. Ha koll på siffrorna så att du inte hamnar i ekonomisk stress. En stor portion Tillit att allt är som det ska vara och jag kommer se nästa steg när det blir tydligt. Tålamod att saker tar tid att utvecklas. Sist men inte minst,  inte glömma bort att njuta och Glädjas åt resan även om den ibland är lite bumpig.

Varför bloggar jag om detta?

Jag tror att en del kvinnor har farhågor kring att starta och driva företag. Hur ska jag klara av att driva ett företag? Det är så mycket att hålla reda på. Har jag verkligen de egenskaper som behövs? Kommer jag lyckas försörja mig på det? Hur är det förenligt med att ha en familj?

Då hävdar jag med en dåres envishet att ”fixar du en familj så fixar du ett företag”.

Jag ser att jag använder mycket av mina skills jag övat på under 19 år som mamma och totalt fem barn även i företagandet. Det handlar om ledarskap i mångt och mycket, att leda sig själv, sina barn och sitt företag. Och att använda alla dina personliga styrkor/egenskaper som du använder även i föräldraskapet. Du har växt med dina barn och du växer med ditt företag. Om någon hade sagt till mig att du ska få fem barn när jag var 27 år och väntade mitt första barn hade jag backat. MEN man växer ALLTID med uppgiften om man är öppen och mottaglig för att lära.

Dagens uppmaning. Se vad du använder för färdigheter/styrkor i din roll som mamma/pappa och för över det till ditt företagande. Du kan bli förvånad hur mycket som är lika.

Tidigare blogg inom företagande och familj kan du läsa här:

http://blogg.butterflying.today/2016/09/29/foralder-och-foretagare-hur-gar-det-ihop/

Varma hälsningar

//Karin

Karin Wells

Jag är en 5-barns mamma med många strängar på min lyra. Jag är fostrad i entreprenörsföretag och är i grunden ekonom. Jag är framförallt bra på att se andras gåvor och lyfta människor runt omkring mig.