Driva företag tillsammans

Det känns så futtigt att blogga om kvinnors företagande efter en helg som inte lämnat någon oberörd. Terrorn i världen kommer närmare mig och jag ställer mig frågan –hur kan jag göra skillnad? Kan jag göra mera och vad gör jag? Under ett par veckor nu har mitt absoluta fokus varit att hålla balans och närvaro. Jag mediterar mycket, mycket mer än förut. Jag ”gör” väldigt lite, i alla fall för att vara jag. Jag håller mina barn nära och möter alla som jag träffar med så mycket hjärta som möjligt. Kan jag göra mer och gör jag någon skillnad i det stora hela?

Gör jag någon skillnad?

Jag vet inte. Jag vet i alla fall att jag inte skickar hat, men att jag nu känner att det måste få ett slut. Vi måste få fred i världen och i oss själva. Vi måste jobba mer tillsammans och med gemensamma mål, både i världen som stort men även i våra företag. Dagens blogg handlar om att driva företag ihop med en partner och tillsammans jobba mot en gemensam vision.

Ensam eller tillsammans?

Att driva företag tillsammans kan ske på olika sätt och jag ska försöka bena ut hur du kan göra. Min ton idag är lite låg men jag hoppas jag ändå kan förmedla något av den glädjen jag känner när jag skapar tillsammans med Susanne som är min kollega och delägare i Butterflying today. Vi har ju ett aktiebolag som vi äger tillsammans, 50 % var. Fördelen med att vara två, förutom att det är kul att göra saker ihop, är följande:

  • Du fördelar risken. Om du är sjuk eller ditt barn är sjukt kan din partner fortfarande svara på kundsamtal, skriva offerter och helt enkelt hålla företaget flytande.
  • Du behöver inte bli bra på allt. Genom att vara två eller flera kan man ta tillvara på varandra kompetenser och personligheter. I Butterflying today växeldrar vi och det jag är stark i behöver inte Susanne vara stark i.
  • En gemensam vision. Ni behöver ha en gemensam vision och när den är väl grundad i er båda (eller fler) blir ni väldigt starka i att manifestera den. Ju fler som går åt samma håll, desto kraftfullare bli det.

Kooperativt drivna företag

Det finns ingen företagsform i Sverige som heter kooperativ. Kooperativ bygger istället på möjligheterna till inflytande och kan uppnås i flera företagsformer. Vill du driva bolag tillsammans med en eller flera andra personer finns följande bolagsformer att välja mellan:

  • Handelsbolag (2 eller fler)
  • Aktiebolag (1 eller fler)
  • Ekonomisk förening (3 eller fler)

Coompanion beskriver kooperativt drivna företag på ett bra sätt och jag rekommenderar dig som går i tankarna på att starta företag ihop men en vän att gå in på deras hemsida och hitta mer information, www.coompanion.se.

I någon form är vi alla tillsammans och vårt mål, både i företagandet och i världen, borde vara att få verka och leva i fred, glädje och gemenskap. Ju fler vi är som håller den bilden levande desto starkare blir den.

Jag hoppas jag har inspirerat dig till att se om du kan hitta en samarbetspartner som du kan bygga och driva företag tillsammans med. Ensam är stark men tillsammans är vi starkare!

Fridens//Karin

 

Karin Wells

Jag är en 5-barns mamma med många strängar på min lyra. Jag är fostrad i entreprenörsföretag och är i grunden ekonom. Jag är framförallt bra på att se andras gåvor och lyfta människor runt omkring mig.