Varför väljer kvinnor att starta och driva företag? I mitt eget fall var det möjligheten att prova något annat som hägrade. Jag hade fått frågan om jag ville arbeta med grupp- och ledarskapsutveckling och jag ville satsa på det. Eftersom jag var ensamstående med två barn varannan vecka lockade även friheten att bestämma själv när jag kom och gick.

Kvinnor vill förverkliga sina idéer

Tillväxtverket gör regelbundet undersökningar om vilka attityder kvinnor (och män) har om eget företagande och högst upp på listan för kvinnor är möjligheten att jobba självständigt samt att förverkliga idéer. Se där, jag är inte så annorlunda än resten av de kvinnliga företagarna. Längst ner på listan kommer högre status samt att tjäna mycket pengar.  Att högre status kommer långt ner förvånar mig inte, det är ofta inte så intressant för kvinnor att ha hög status. Men tjäna mycket pengar trodde jag skulle vara lite högre upp. Innebär det att kvinnor inte tjänar så bra på sitt egna företagande, eller att det inte betyder så mycket för dem om de gör det? Om pengar och förhållande till pengar kommer vi att blogga om senare så jag lämnar frågan där…öppen.

Kvinna, mamma och företagare

Det här att kombinera eget företagande och familjeliv har jag många erfarenheter av. Jag var tvåbarns mamma när jag startade eget. Nu ett antal år senare och som fembarnsmamma kan jag konstatera att jag troligen inte kunnat kombinera så många barn med ett sådant varierat och roligt arbetsliv som jag haft om jag inte hade varit egen företagare. Jag har också kunnat variera i tid beroende på barnens behov. När jag ammade jobbade jag korta dagar och kom hem till eftermiddagsamningen. Då jobbade jag som konsult och styrde uppdragen väldigt mycket efter min familjs behov. Helt suveränt och jag är väldigt tacksam för det. Tricket är att vara flexibel och skippa många av de konventionella lösningarna,  inte låsa sig och harva i gamla spår utan vara i nuet och se möjligheter. Det finns inte bara en lösning som gäller för alla, vi är unika och har olika behov.

Kvinnor vill jobba tillsammans

Det som också är spännande från Tillväxtverkets undersökning är att hela 62 % av de kvinnor som kunde tänka sig att starta företag, ville starta företag tillsammans med andra.

Jag och Susanne kanske inte är så mycket annorlunda än resten av de kvinnliga företagarna, varken i drivkraft eller hur vi helst vill jobba. Vi har ju ett aktiebolag som vi är hälften ägare i och både två upplever att det är mycket enklare och roligare att jobba tillsammans än att jobba själv. Båda har också varsitt bolag med andra verksamheter.  Jag som ekonom och Susanne som tillverkare av ekologiska hudvårdsprodukter. Hur man kan jobba tillsammans i olika företagsformer kommer jag också blogga om inom kort, aktiebolag är bara en form av flera.

Visste ni förresten att andelen kvinnor som startar företag är ca 30 %. Andelen som startas av kvinnor och män gemensamt är 10 % och övrig andel 60 % är alltså män. Där har ni ett av svaren på varför Butterflying today endast vänder oss till kvinnor. Det är alldeles för få kvinnor som driver företag!

Veckans utmaning! Se om du har några föreställningar kring att vara egen företagare och kvinna som du kan utmana och eventuellt ändra på.

En varm entreprenörskram och önskan om en skön helg

//Karin

Karin Wells

Jag är en 5-barns mamma med många strängar på min lyra. Jag är fostrad i entreprenörsföretag och är i grunden ekonom. Jag är framförallt bra på att se andras gåvor och lyfta människor runt omkring mig.