169279445

Om jag skulle ge ett råd till dig idag, som skulle göra skillnad direkt för ditt företagande, så skulle det vara – börja meditera.  Hur det hänger ihop med hållbart företagande ska jag försöka reda ut lite senare.

Om meditationens förträfflighet finns det många vetenskapliga studier som bekräftar så här och nu tänker jag inte försöka mig på att förklara vad som sker när du mediterar. Jag är mer hands-on än vetenskapsman och behöver inte alltid bevis för att göra något. Däremot har jag stor respekt för att vi alla är olika. Känner du att du behöver mer bevis så rekommenderar jag dig att googla ”effekter av meditation”.

Idag i mitt liv mediterar jag alltid innan jag startar min arbetsdag i Butterflying today, med eller utan Susanne.  Jag mediterar med min man och speciellt när vi har svårt att kommunicera. Jag håller på att lära mina barn att meditera.  Nu har jag ju fem barn i åldrar från 6 till 18 år så det är ett spann – men wish me luck.

När jag och Susanne sökte arbetsformer för att kunna jobba tillsammans började vi att meditera innan varje arbetspass. Vi upplevde och upplever fortfarande att det ger oss en enorm skjuts in i skapandeprocessen, vi är också samstämmiga  direkt och slipper mycket av den motighet man kan uppleva när man ska göra något för första gången.  Idag är den en självklar start oavsett om vi pratar i telefon eller möts fysiskt. Vi mediterar.

Det funkar säkert annorlunda för Susanne än för mig då vi inte har bestämt hur meditationen ska se ut. Men jag börjar alltid med att grunda mig genom att andas långa djupa andetag och riktar uppmärksamheten djupt ner i kroppen. Genom att andas samtidigt som att föra ner energin i kroppen drar jag till mig den eventuella splittring som morgonens bestyr bidragit till. Därefter riktar jag min uppmärksamhet uppåt ovanför mig och iakttar vad som vad som kommer till mig både i tankar och i känslor.

Du kan ha olika intentioner med en meditation och nedan ska jag beskriva de olika meditationsformer som jag använder vid olika behov och tillfällen.

Jag är ingen teknikfreak utan beroende på vad jag har för behov just här och nu så provar jag olika. Det tror jag är en av framgångsfaktorerna när du är egen företagare – att du vågar prova olika saker och har ett öppet sinnelag.

När jag känner mig stressad och/eller splittrad så mediterar jag alltid liggandes ner.  Då andas jag bara väldigt djupt ner i kroppen och koncentrerar mig endast på det.  Efter ett tag känner jag att jag ”laddas” och får tillbaka min närvaro i kroppen. Det tar oftast inte lång tid men jag behöver ligga ner.

När kreativiteten och inspirationen är obefintlig brukar jag öppna upp kronchakrat. För er som är nya inom chakran sitter kronchakrat överst på huvudet. Se det som att du öppnar upp toppen på skallen och tillåter tankar och idéer att färdas fritt. Då börjar jag också med en grundande meditation med focus på närvaro i kroppen för att därefter öppna upp energin ovanför mig och ”söka” i det utrymmet som finns tillgängligt där. Låter det här flummigt? Prova och se själv.

Behöver jag mobilisera mycket fokus och koncentration på en viss uppgift gör jag också en grundande meditation för att i mitt ”vakna tillstånd” använda den energiboosten till att rikta min energi. Hur man riktar sin energi får bli ett annan blogginlägg:-)

Meditation är alltså ett hjälpmedel  för mig för att hålla som företagare. Både så att mitt familjeliv inte tar för mycket energi, jag tänker på meditationerna med mannen vid svårigheter i kommunikationen, men framför allt på att meditationen gör det så mycket lättare att ta nästa steg och att inte gå in i kamp och trycka fram saker.

Dagens utmaning till dig: Börja varje arbetsdag med en kort meditation med focus på ditt företag. Notera om eller hur det påverkar hur du jobbar, blir beslut och vägar lättare att se och ta, påverkar det din känslostämning.  Återkoppla gärna till mig på bloggen. Kanske har du någon egen favoritmeditation som du kan dela med dig av?

Varma meditationshälsningar från oss

//Karin och Susanne

 

Karin Wells

Jag är en 5-barns mamma med många strängar på min lyra. Jag är fostrad i entreprenörsföretag och är i grunden ekonom. Jag är framförallt bra på att se andras gåvor och lyfta människor runt omkring mig.