Ta stegen

Act now! 

Skjut inte upp det du kan göra idag till imorgon och vänta inte heller tills allt känns klart. För klart kommer det aldrig bli. Att föra ut sig själv i en tjänst eller produkt är en ständig utveckling och givetvis behöver vi möta omvärlden i det för att fortsätta utvecklas. Risken om vi inte kliver ut i världen med vår idé är att den inte får en flygkraft den behöver för att utvecklas. Du vet puppan som ska bli en fjäril. Den kan inte ligga kvar i puppan för länge då den slutar att utvecklas och dör. Så är den med idéer också.

Komfortzonen

Det här kan vara olika svårt för olika personligheter och det finns inte ett sätt att göra det på. Det beror på vem man är och hur man har levt tidigare. Kanske känns det obehagligt , eller så hittar man på något annat som just då känns viktigare (tvätten tex), eller så kommer jante på axeln och tycker något nedvärderande.  För så är det ju när man kommer ur sin komfortzon, det är lite obehagligt, men oj så utvecklande. Nedan kommer jag ge lite tips och tricks som hjälper mig när jag går utanför min komfortzon, tips som jag använder även i andra sammanhang än vid företagande.

Frågor som hjälper mig när jag möter motstånd

  • Kan jag ha gjort det här svårare än det behöver vara?
  • Vad är jag tacksam för just nu?
  • Är det dags att ringa någon och be om stöd?
  • Vad håller på att utvecklas här?
  • Vad kan jag lära mig av detta?
  • Hur kan det hjälpa mig att utvecklas?
  • Vad lär jag mig om min styrka och kapacitet?
  • Hur kan jag göra nästa sak med lätthet?
  • Vad är jag villig att göra härnäst, oavsett om jag är villig eller inte?

Min mest använda är att jag frågar mig ”vad är det värsta som kan hända?”, och om inte svaret är ”du kommer dö”, ja, då gör jag det.  Det är lite offensivt jag vet, men det skickar iväg mig ganska snabbt i min utveckling.

Pirr i magen över upp modet

Nu på lördag ska jag prata blogg på en scen inför ett 60-tal människor. Det är något jag aldrig gjort och det är definitivt utanför min komfortzon. Men jag tänker, varför skulle inte jag kunna göra det och vad är det värsta som kan hända? Lite rosor på kinderna kanske. Nej, vi ska våga mera och välja det som skapar lite pirr i magen. Pirr i magen är samma sak som träningsvärk är för musklerna. Det är modet som utvecklas när man låter pirret vara vägvisaren, såsom det är musklerna som blir starkare när man får träningsvärk.  Och träningsvärk är ju skönt, eller hur?

Avdramatisera pirret och livet ger oss oanade möjligheter.

Nu tar jag paus ett par dagar för att prata blogg istället för att skriva blogg. Vi ses nästa vecka.

//Karin

Karin Wells

Jag är en 5-barns mamma med många strängar på min lyra. Jag är fostrad i entreprenörsföretag och är i grunden ekonom. Jag är framförallt bra på att se andras gåvor och lyfta människor runt omkring mig.